Verhoogd cholesterol

 

Te hoog cholesterol zorgt voor vervetting van de vaatwand (atherosclerose) en verhoogd daarmee het risico op hart een vaatziektes zoals een hartinfarct, beroerte en nierschade.

 

Oorzaken van te hoog cholesterol

  • Verkeerde voeding: verzadigde vetten en transvetten verhogen het cholesterol
  • Te veel alcohol: verhoogt de triglycerides
  • Te weinig beweging: LDL-cholesterol stijgt bij te weinig beweging
  • Overgewicht: bij te veel aan buikvet stijgt het cholesterol en LDL-cholestrol en daalt het ‘goede’ HDL-cholesterol dalen
  • Roken: laat het ‘goede’ HDL-cholesterol dalen
  • Ziektes: bij een te traag werkende schildklier, suikerziekte en nierschade stijgt het cholesterol
  • Erfelijkheid: in bepaalde families komt een te hoog cholesterol meer voor. Er bestaat ook een erfelijke vorm van te hoog cholesterol.

 

Leefstijladviezen

Enkele aanpassingen in het dagelijks leven kunnen helpen het cholesterol te laten dalen:

  • Gezond eten en drinken
  • Geen alcohol, of anders niet dagelijks en niet meer dan 1 glas per keer
  • Stoppen met roken
  • Genoeg bewegen, dus ook niet te veel zitten
  • Afvallen wanneer u overgewicht heeft
  • Stress verminderen

 

Algemene dieetadviezen

  • 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten
  • 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel
  • 1x per dag een handje ongezouten noten
  • Maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund en varken) per week
Beperk het gebruik van  Kies liever voor 
Witbrood, cornflakes, croissants, gevulde broodjes met ragout/vlees, etc. ontbijtgranen met chocolade  Volkorenbrood(jes), volkoren- of meergranenbeschuit, knäckebrood, muesli, havermout, meergranenpap, ontbijtkoek en roggebrood 
(verse) Roomkaas, volvette kazen, zoals Goudse kaas 48+, mascarpone, gorgonzola, roombrie en fêta  30+ of 20+ kaas, hüttenkäse, magere smeerkaas, light kruidenspread, Zwitserse strooikaas en rookkaas 20+ 
Vette vleessoorten, zoals worst, spek, leverpastei, paté, salami, corned beef, gebraden gehakt, ontbijtspek, bacon Magere vleessoorten, zoals gekookte achterham, kipfilet, rookvlees, fricandeau, rosbief, filet américain, schouderham, kalkoenfilet
Hagelslag, chocoladepasta, hazelnootpasta, kokosbrood Jam, appelstroop, vruchten- of anijshagel, (gestampte) muisjes, honing, pindakaas, sandwichspread, plakjes appel en banaan 
Volle melk, vla, pudding, volle chocolademelk, volle yoghurt, volle kwark, (slag)room, crème fraîche, chocolademousse, koffiemelkpoeder, koffieroom, room en roomijs  Halfvolle en magere melkproducten, zoals karnemelk, halfvolle koffiemelk, magere yoghurt, magere vla, magere kwark, magere melkpoeder en magere yoghurtdrank 
Spinazie à la crème  Minimaal 250 gram groenten (vers, diepvries), twee stuks fruit per dag. Varieer volop.
Vette vleessoorten, zoals braadworst, slavinken, spekjes, speklappen, spareribs, varkensgehakt, half-om-half gehakt, rookworst, karbonade, nasivlees, lamsvlees  Magere vleessoorten, zoals magere rundlappen, rundergehakt, biefstuk, runderrollade, tartaar, ongepaneerde kalfsschnitzels, hamlappen, varkenslappen, varkensoester, fricandeau, varkenshaas, kip (zonder vel), kalkoen en wild, runder- of kiprookworst, tahoe
In hard frituurvet gefrituurde vis, gerookte paling en gepaneerde vis  Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines, heilbot, botervis
In hard vet gebakken en gefrituurde aardappelen en frites  Gekookte, gepofte, gebakken of in vloeibaar vet gefrituurde aardappelen, zilvervlies- of meergranenrijst, (volkoren) pasta en macaroni of couscous. Peulvruchten zijn een gezonde afwisseling. 
Op brood: roomboter Op brood: dieet halvarine of dieet margarine (alle soorten)
In de pan: roomboter, harde margarine-soorten Bij frituren: hard frituurvet  In de pan: olie of vloeibare margarineproducten (in een fles)
Bij frituren: vloeibaar frituurvet of olie 
Alcohol valt buiten de schijf van vijf. Wil je toch alcohol gebruiken, neem dan geen roomlikeur.  Water, thee, koffie, (drink)bouillon, vruchtensap en frisdrank
Roomboterkoekjes, boterkoek, cake, taart, stroopwafels, chocolade, slagroomtaart, crèmegebak, gevulde koek en chocoladerepen  Koffiebroodjes zonder room, volkorenbiscuits, lange vingers, kaneelbiscuits, bitterkoekjes, eierkoeken, vruchtenvlaai, ontbijtkoek (alle varianten, bijv. gemberkoek, vruchtenkoek) 
Chocoladenoten, zoute biscuits/koekjes, toastjes met roomkaas/paté  Japanse mix, hazelnoten, amandelen, walnoten, pinda's, cashewnoten, studentenhaver, zoute stokjes, popcorn, zoute olijven, toastjes met vis